Zin om een project te starten?Wij wel!
website maintenance

De ultieme gids voor website-onderhoud: zo zorg je ervoor dan je website soepel blijft werken

Website-onderhoud is cruciaal om een soepele en naadloze online ervaring voor uw bezoekers te garanderen. Het omvat regelmatige updates, monitoring en optimalisatie om ervoor te zorgen dat uw site optimaal functioneert. In deze gids zullen we de belangrijkste stappen en beste praktijken bespreken voor effectief website-onderhoud.

Regelmatige updates

Een van de belangrijkste aspecten van website-onderhoud is het bijwerken van uw inhoud. Bekijk regelmatig uw website-inhoud en update uw tekst, afbeeldingen en andere media om relevante en accurate informatie aan uw bezoekers te bieden. Dit houdt niet alleen uw site up-to-date, maar verbetert ook de zoekmachine rankings.

Controleer op gebroken links
Controleer op gebroken links
Gebroken links kunnen bezoekers frustreren en de bruikbaarheid van uw site schaden. Als we het hebben over ‘gebroken links’ bedoelen we links die nergens naartoe verwijzen (geen pagina openen) of naar een verkeerde pagina leiden.Controleer regelmatig uw website op gebroken links en los ze snel op. U kunt online tools of plugins gebruiken die uw site doorlopen en gebroken links identificeren voor eenvoudige correctie.
Optimaliseer de snelheid van uw website

Een langzaam ladende website kan bezoekers afschrikken en een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring. Optimaliseer de snelheid van uw site door bestandsgroottes te minimaliseren, caching in te schakelen en gebruik te maken van content delivery netwerken (CDN’s). Test regelmatig de snelheid van uw website met behulp van tools zoals Google PageSpeed Insights en voer indien nodig optimalisaties door. Als u hier de kennis niet voor heeft, schakel dan uw websitebouwer in.

responsive design
Zorg voor een responsief ontwerp
Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten is het essentieel om een responsief webdesign te hebben. Responsief ontwerp zorgt ervoor dat uw site goed wordt weergegeven op verschillende schermformaten en apparaten. Test uw website op verschillende apparaten en schermformaten om een naadloze gebruikerservaring te garanderen.
Maak regelmatig back-ups
Maak regelmatig back-ups: Maak regelmatig back-ups van uw website om uw gegevens te beschermen en mogelijke verlies te voorkomen. Gebruik betrouwbare back-up oplossingen om geautomatiseerde back-ups van uw websitebestanden en databases te maken. Test daarnaast het herstelproces om ervoor te zorgen dat de back-ups correct functioneren.
Monitor de beveiliging van uw website

Websitebeveiliging is van vitaal belang om uw site en bezoekers te beschermen tegen cyberdreigingen. Implementeer sterke wachtwoorden, update regelmatig software en plugins, en gebruik SSL-certificaten om gevoelige gegevens te beveiligen. Overweeg het gebruik van beveiligingsplugins of -services die uw site controleren op kwetsbaarheden en mogelijke malware. JMD Web ontwikkelde een tool – Is Mijn Site Online – waarbij dit proces uit handen genomen kan worden.

Testen van formulieren en functionaliteit
Formulieren, contactpagina’s, winkelwagentjes en andere interactieve elementen op uw website moeten regelmatig worden getest. Zorg ervoor dat ze correct functioneren en data nauwkeurig vastleggen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of bijvoorbeeld contactformulieren goed werken, omdat deze bijvoorbeeld door een verouderde plug-in “kapot” kan gaan.
Conclusie

Website onderhoud is een continu proces. Je bent er nooit mee klaar. Wel kan je het een en ander automatiseren door gebruik te maken van verschillende beveiligingstools en plug-ins. Gebruik je WordPress als CMS? Dan raden we altijd aan om in ieder geval de plug-in Wordfence te installeren. Als u vragen heeft over het beveiligen of onderhouden van uw website, neem dan vooral contact met ons op. We denken graag mee!

Gerelateerde berichten