Zin om een project te starten?Wij wel!
creative website design

Een websitebouwer die zijn eigen website bouwt: stiekem best lastig

Het is maandag 12 september, zo rond het middaguur. Een zucht van opluchting, een glimlach van trots. Ein-de-lijk, onze nieuwe website is online! Na ongeveer anderhalf jaar van uitdenken, ontwerpen, bijschaven, bugs wegwerken en finetunen hebben we de site online gezet zoals we die voor ogen hadden.
Net zoals een bakker die kritisch is op brood uit de supermarkt vonden wij ook dat we het goede voorbeeld moeten geven. Ten slotte, wil je een website laten bouwen bij een websitebouwer waarvan de site vreselijk is? Natuurlijk niet. En daarmee legden we de lat hoog, met als gevolg een langdurig proces dat uiteindelijk leidde tot de site waar je nu naar kijkt. Dit blog-artikel geeft een inkijkje in afgelopen anderhalf jaar.

Jezelf heruitvinden

Net zoals bij elk traject dat we starten voor klanten die een nieuwe website of webshop willen laten bouwen, zijn ook wij begonnen bij de basis. Onze vorige website heeft ruim 5 jaar uitstekend gediend maar was duidelijk aan vervanging toe. Toch blijkt het lastig om niet “hetzelfde, in een ander jasje” te bouwen. Samen met het team hebben we daarom essentiële vragen aan onszelf gesteld, zoals:
  • Welke doelgroepen willen we bedienen? En zijn deze veranderd in de afgelopen jaren?
  • Welke ‘toon’ willen we aanslaan? (SPOILER: informeler dan voorheen, gericht op startups en MKB)
  • Wat moet de bezoeker aan informatie kunnen vinden en waarvoor willen we liever eerst persoonlijk contact leggen?
  • Willen we qua (huis)stijl een andere kant op of voldoet de vorige versie?
Dit proces is uiterst belangrijk omdat het direct impact heeft op het webdesign proces dat daarop volgt.
Webdesign anno 2022
Toen we eenmaal besloten hadden welke richting we op zouden gaan zijn we voorzichtig begonnen met het ontwerpen van onze nieuwe website. Onze webdesigner Lalit had de smaak al snel te pakken en ontwierp een moderne, strakke homepage die aanzienlijk kleurrijker was dan de vorige. Zie hieronder ook het verschil tussen de oude en de nieuwe website.
website bouwer utrecht
Aangezien we het belangrijk vinden dat onze projecten die we eerder hebben afgerond in het zonnetje worden gezet, hebben we deze centraal gemaakt op onze nieuwe homepage. Ten slotte kies je een websitebouwer niet op woorden maar op daden. Daarnaast bleek uit feedback van bezoekers dat ze het soms lastig vonden om in één oogopslag te zien welke diensten JMD Web aanbiedt. Daarom hebben we ervoor gekozen om direct onder onze projecten onze diensten weer te geven:
Doel van onze nieuwe website is dat het tegelijkertijd dienst doet als een soort showcase: laten zien wat JMD Web technisch en qua webdesign in huis heeft. Daarom hebben we ervoor gekozen om op bijna elke pagina ook een animatie toe te voegen die gelinkt is aan de categorie van de pagina. Dit had echter grote implicaties op de snelheid van de website, met name voor de mobiele variant. Dus toen we eenmaal een aantal pagina’s ontworpen hadden wisten we ook: dit gaat een langer traject worden dan gedacht.
webdesign utrecht
WordPress website bouwen, of toch niet?
Veel van onze klanten willen een website die ze zelf eenvoudig kunnen beheren. Tenslotte is het prettig als je je eigen website kunt beheren zonder telkens tussenkomst van ons nodig te hebben. We krijgen daarom regelmatig het verzoek om een WordPress website laten bouwen, waarbij de focus ligt op gebruiksvriendelijkheid. Ook onze vorige website was gebouwd op WordPress en dit leek dan ook in eerste instantie de beste optie.
Aangezien we inmiddels een behoorlijk ingewikkeld ontwerp hadden uitgewerkt en daarnaast ook nog willen dat deze site snel en ‘responsive’ (geschikt voor elke type scherm) is, hebben we gekozen voor andere technieken. Na een uitgebreid onderzoek naar de beste opties en na uitvoerig overleg met onze Senior Developer Pappu, is er besloten om de website te bouwen aan de hand van Laravel en een JavaScript frontend van Vue.JS. Dit maakt het mogelijk om toch relatief flexibel te blijven en aan de andere kant niet in te boeten aan performance.

Wil jij ook een nieuwe website laten bouwen maar heb je geen idee welke techniek de beste is in jouw situatie? Neem vooral gewoon even contact met ons op, dan denken we met je mee!

webdesign utrecht
Testen, bijschaven, nog eens testen…
Na ruim een half jaar stond de basisversie van onze nieuwe website in de stijgers. De belangrijkste keuzes waren gemaakt: we gingen geen WordPress website bouwen en de focus van de site lag bij snelheid en visueel spektakel. Vervolgens begon het proces van de ontwikkeling. Zoals ook vaak het geval is bij trajecten die we voor onze klanten uitvoeren, kregen we gedurende het webdevelopment proces ineens nieuwe inzichten waardoor we de website opnieuw moesten bijschaven. Zo hebben we ons ontwerp zeker zes keer aangepast aan de nieuwste inzichten op het gebied van User Interface Design en User Experience Design. Dit kan soms frustrerend zijn maar de aanhouder wint en we zijn daarom des te blijer met het eindresultaat!
Na ruim een half jaar besteed te hebben aan webdevelopment stond begin deze maand eindelijk een versie van onze nieuwe website klaar voor lancering.
beste website bouwers
Website of webshop laten bouwen?
Een website laten bouwen is een belangrijke beslissing. Het is tenslotte jouw visitekaartje of die van jouw organisatie. We begrijpen dat als geen ander. Daarom zullen we altijd eerst in gesprek gaan over de belangrijke vragen rondom jouw project. Altijd zullen we de bezoeker als uitgangspunt nemen. Daarna kijken we naar de gebruiker en beheerder van de website. Tenslotte moet jij of jouw collega’s comfortabel zijn met het beheren van de website of webshop. Daar kunnen we uitgebreid advies over geven.
Zin om eens te babbelen over jouw toekomstige project? Wij wel! Neem vooral contact op en wie weet kunnen we jouw project straks met gepaste trots toevoegen aan onze spiksplinternieuwe homepage!
Door: Joep Dohmen
Gerelateerde berichten