Zin om een project te starten?Wij wel!
Hoe bouw je een software-as-a-service (SaaS) voor bedrijven van vandaag?

Hoe bouw je een software-as-a-service (SaaS) voor bedrijven van vandaag?

Vandaag gaan we in de JMD Academy praten over SaaS. SaaS staat voor “Software as a Service”. Dat betekent eigenlijk dat je software kunt gebruiken via het internet, in plaats van het op je eigen computer te installeren. Het is als het ware alsof je een dienst afneemt in plaats van een product te kopen.

Wat is Software as a Service (SaaS)?

Stel je voor dat je een bepaalde software wilt gebruiken, zoals een tekstverwerker of een grafisch ontwerp tool, maar je wilt niet de moeite nemen om het te downloaden en op je eigen computer te installeren. Daar komt SaaS van pas. In plaats van de software te installeren, kun je er eenvoudig toegang toe krijgen via internet.
Het is net als het gebruik van een website of een app, maar bij SaaS wordt de software opgeslagen en beheerd door een ander bedrijf. Het enige wat je nodig hebt is een apparaat, zoals een computer of een tablet, en een internetverbinding. Je kunt de software rechtstreeks vanuit je webbrowser gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over installatie.
Een van de geweldige dingen van SaaS is dat je overal toegang hebt tot de software. Dus in een notendop is SaaS een handige manier om software te gebruiken zonder gedoe met installeren en beheren. Je kunt er online toegang toe krijgen, een regelmatige vergoeding betalen en genieten van de flexibiliteit om het te gebruiken vanaf elk apparaat. Klinkt spannend, toch? Laten we nu begrijpen hoe het werkt.
Hoe werkt het?
In het traditionele softwaremodel zou je een kopie van de software kopen, deze op je computer installeren en zelf beheren. Met SaaS werkt het iets anders. Het handige is dat omdat alles online gebeurt, je de software vanaf elke locatie kunt openen, of je nu thuis bent, op kantoor bent of vanaf waar dan ook zolang je een internetverbinding hebt.
Je kunt SaaS beschouwen als een handig “betalen-naarmate-je-gebruikt” model. Je betaalt voor de tijd dat je de software gebruikt, en de rest wordt voor je geregeld. Het is alsof je een persoonlijk IT-team hebt dat de software beheert terwijl jij je concentreert op het gebruik ervan om je werk gedaan te krijgen.
Hoe werkt het
Dit is hoe het meestal werkt
je zoekt een SaaS-provider die de softwaretoepassing biedt die je nodig hebt voor je bedrijf of persoonlijk gebruik. Je meldt je aan voor hun dienst, meestal door een account aan te maken en een abonnementplan te kiezen dat bij je behoeften past. Vervolgens krijg je toegang tot de software via een webbrowser.

De SaaS-provider ontvangt de software op hun eigen servers en zorgt voor het beheer ervan. Dit betekent dat zij alle technische aspecten behandelen, zoals zorgen dat de software beschikbaar en betrouwbaar is, evenals het uitvoeren van updates, beveiliging en onderhoud. Je hoeft je geen zorgen te maken over al die technische details; je kunt je gewoon richten op het gebruik van de software om je taken uit te voeren. Laten we er nu iets dieper induiken door de technische architectuur te bekijken.

SaaS-architectuur
Multi-tenancy
SaaS-architectuur maakt vaak gebruik van een multi-tenant benadering. Stel je voor dat je in een appartementencomplex woont, waar elke huurder zijn eigen aparte ruimte heeft, maar ze allemaal dezelfde infrastructuur delen. Bij SaaS delen meerdere klanten (huurders) dezelfde softwaretoepassing en onderliggende infrastructuur, maar hun gegevens en instellingen worden gescheiden en beveiligd gehouden.
SaaS architectuur
Schaalbaarheid
SaaS-architectuur is ontworpen om schaalbaar te zijn, wat betekent dat het gemakkelijk een toenemende vraag aankan. Het is alsof je een flexibel systeem hebt dat meer gebruikers of gegevens kan verwerken zonder problemen. Deze schaalbaarheid stelt SaaS-providers in staat om aan de behoeften van hun groeiende klantenbestand te voldoen.
Service Georiënteerde Architectuur (SOA)
SaaS vertrouwt vaak op een service georiënteerde architectuur. Denk aan bouwstenen waar verschillende diensten samenwerken om de complete software-ervaring te creëren. Deze services kunnen met elkaar communiceren en specifieke functies of mogelijkheden bieden, waardoor het gehele systeem modulair en flexibeler wordt.
API's voor integratie
SaaS-toepassingen bieden vaak API’s (Application Programming Interfaces) waarmee verschillende software systemen met elkaar kunnen verbinden en informatie kunnen uitwisselen. Het is alsof je een gemeenschappelijke taal hebt die verschillende applicaties soepel met elkaar laat samenwerken. Dit stelt SaaS-gebruikers in staat om de software te integreren met andere tools of systemen, waardoor functionaliteit en gegevensstroom worden verbeterd.
Beveiligingsmaatregelen
SaaS-providers nemen beveiliging serieus en implementeren maatregelen om klantgegevens te beschermen. Het is alsof je sterke sloten en beveiligingscamera’s hebt om je informatie veilig te houden. Ze maken gebruik van versleuteling, toegangscontroles en andere beveiligings praktijken om ervoor te zorgen dat je gegevens beschermd zijn tegen ongeautoriseerde toegang of inbreuken.
Hoge beschikbaarheid
SaaS-toepassingen zijn ontworpen om zeer beschikbaar te zijn, wat betekent dat ze zo veel mogelijk toegankelijk en operationeel zijn. Het is alsof je een betrouwbare service hebt die zelden te maken heeft met downtime. SaaS-providers investeren in robuuste infrastructuur, redundante systemen en mechanismen voor rampen herstel om ervoor te zorgen dat hun diensten toegankelijk blijven voor klanten.
Continue updates en verbeteringen
SaaS-leveranciers zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de updates van de software. Ze brengen regelmatig updates en verbeteringen uit om de functionaliteit te verbeteren, bugs op te lossen en beveiligingskwetsbaarheden aan te pakken. Het is alsof je een toegewijd team achter de schermen hebt dat ervoor zorgt dat je altijd toegang hebt tot de nieuwste en beste functies van de software, zonder enige inspanning van jouw kant.
In een notendop omvat SaaS-architectuur een multi-tenant benadering, schaalbaarheid, servicegerichte architectuur, API’s voor integratie, sterke beveiligingsmaatregelen, hoge beschikbaarheid en continue updates om een betrouwbare, flexibele en functie rijke software-ervaring voor gebruikers te bieden.
Leveranciers van SaaS en voorbeelden
In een notendop omvat SaaS-architectuur een multi-tenant benadering, schaalbaarheid, servicegerichte architectuur, API’s voor integratie, sterke beveiligingsmaatregelen, hoge beschikbaarheid en continue updates om een betrouwbare, flexibele en functie rijke software-ervaring voor gebruikers te bieden.

Salesforce: CRM-software voor het beheren van klantrelaties en verkoopprocessen.

Google Workspace: Productiviteitstools zoals Gmail, Drive, Docs, Sheets en Slides.

Microsoft 365: Productiviteit applicaties zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams.

Dropbox: Cloudopslag- en bestandssynchronisatie diensten voor eenvoudig delen en samenwerken.

Slack: Samenwerkingsplatform voor realtime communicatie en bestandsdeling.

Zoom: Videogesprekken en online vergaderoplossingen voor communicatie op afstand.

Shopify: E-commerce platform voor het maken en beheren van online winkels.

HubSpot: Software voor marketing, verkoop en klantenservice voor inbound marketing en CRM.

IMSO: Om te weten of je website online is of niet. Er is ook een tool om je website te onderhouden en alle ups en downs van je website te ontvangen. Om gebruik te maken van deze software kunt u contact met ons opnemen.
Deze voorbeelden omvatten een scala aan SaaS-leveranciers en hun populaire softwaretoepassingen die wereldwijd worden gebruikt door individuen en bedrijven.

Gerelateerde berichten